De aankoop van je eerste afstand bestuurbare RC auto!

Een eerste stap is uiteraard altijd spannend maar nog belangrijker zorg dat je altijd goed bent geïnformeerd. Wij zien dagelijks klanten in onze winkel die zonder de basis kennis op internet een RC auto hebben gekocht en vervolgens tegen problemen aanlopen die het plezier al snel bederven. Bestuurbare auto's koop je in veel verschillende prijsklasse de goedkoopste beginnen al vanaf zo'n 30 euro tot en met auto's die wel meer dan 3000 euro kosten! Als beginner is het daarom belangrijk om te weten waar je op moet letten en wat voor jou wel of niet belangrijke eigenschappen zijn. Daarom leggen we je in een paar korte stukken uit waar jij op moet letten bij je eerste aankoop zodat je goed begint met deze hobby!


RTR, 100% RTR, ARTR, Roller, Kit of bouwpakket?

Deze termen zal je ongetwijfeld zijn tegen gekomen op het internet en hebben allemaal een net verschillende betekenis. Ze zijn een goede eerste indicator van wat er nu eigenlijk echt wordt geleverd in het pakket en of je mogelijk nog extra spullen extra moet aanschaffen om direct te kunnen gaan rijden met je nieuwe auto! Laten we samen eens kijken naar de grote verschillen tussen deze aanduidingen.

 • RTR staat voor de afkorting Ready to Run nu hoor ik je denken ah dan ben ik gelijk klaar om te gaan rijden. Helaas hebben veel fabrikanten afgelopen jaren de RTR term gebruikt om aan te geven dat de auto volledig gebouwd is maar niet dat deze ook met accu en lader wordt geleverd. Over het algemeen moet je dus zelf nog een eigen accu & lader aanschaffen om met deze auto te kunnen rijden. Nu bieden wij vaak combo deals aan welke ervoor zorgen dat je wel direct over de juiste spullen beschikt om direct te kunnen beginnen met deze mooie hobby en zelf dus niet hoeft uit te zoeken welke accu's wel en niet passen in die mooie auto die je zojuist hebt gezien!
 • 100% RTR deze modellen worden compleet geleverd en dat betekent dat je vrijwel altijd direct kunt starten. Helaas zijn ook hier weer uitzonderingen op zoals Traxxas welke vaak een 12V of USB-C lader meeleveren waardoor je de laders maar beperkt kunt gebruiken. Let dus altijd goed op in de tekst of dat je mogelijk nog een extra adapter of voeding nodig hebt om echt direct te kunnen beginnen. Op onze website zal je dan ook regelmatig een optie zien om direct een geschikte adapter of voeding mee te bestellen als dit het geval is. Gelukkig zijn er veel merken welke wel echt 100% RTR leveren en gewoon een geschikte oplader voor het stopcontact meeleveren bij de auto.
 • ARTR staat voor Almost Ready to Run en is een term die we de afgelopen jaren steeds vaker zijn gaan zien dit zijn auto's die voor 80% voorgebouwd zijn maar nog wat laatste montagewerk nodig hebben. Het aanbod van dit soort auto's is relatief klein maar neemt wel steeds meer toe. Doordat je zelf de laatste delen monteert krijg je meer gevoel met de auto als geheel en kun je hem vaak ook meer naar eigen hand customizen voor een unieke uitstraling.
 • Roller deze vorm van RC auto's wordt steeds populairder vooral onder de meer ervaren rijders welke graag hun eigen elektronica willen kunnen monteren. De term zegt het dan ook al eigenlijk maar een Roller is een auto welke bestaat uit een kaal chassis vaak wel inclusief body en banden maar verder geen elektronica. Je kan deze dus helemaal naar eigen wens voorzien van de elektronica die jij het beste vind passen bij jouw rijstijl.
 • Kit & Bouwpakket deze termen worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen beiden hetzelfde. Dit zijn auto's die je nog geheel zelf in elkaar moet zetten. Je krijgt een grote doos met gesorteerde onderdelen binnen en na een paar avonden bouwen kun je gaan rijden met je eigen gebouwde RC auto. Dit is vooral leuk als je echt van het bouwen bent en zorgt er ook voor dat je weet hoe de auto in elkaar zit en bij onderhoud of problemen ervaring hebt met de auto om dit zelf te doen. Bouwpakketten worden over het algemeen geleverd zonder elektronica of maar een beperkt deel zoals de motor en regelaar. Kijk dus altijd goed wat je nog meer nodig hebt om de auto compleet te maken je vindt dit terug bij de product omschrijving.


Buggy, Monstertruck, Short Course, Stadium Truck, Truggy, Crawler, Onroad en meer!

Je weet nu de basis waar je op moet letten als het komt op de inhoud van het pakket maar nog veel belangrijker welke type auto past nou eigenlijk echt bij jou! In de modelbouw kennen we vele soorten bestuurbare auto's welke allemaal hun eigen unieke eigenschappen hebben zo zijn de buggy's supersnel en stabiel in het zand maar laten de monstertrucks zien wie de baas zijn als het op stunten aan komt. Elk van deze auto's heeft een eigen unieke karakter maar veel merken zoals ARRMATraxxasLosi maken gebruik van een basis platform waarop ze hun modellen bouwen. Het verschil zit dan ook vaak in de details zoals de banden en de lengte van de draagarmen wat hun rijeigenschappen direct beïnvloeden maar uiteraard ook het uiterlijk van de auto speelt een belangrijke rol.

 • Buggy's zijn super stabiel en liggen laag bij de grond, vaak zijn ze compact gebouwd wat ze ook nog eens wendbaar maken. Je zou zeggen dat buggy's de ideale auto voor een beginner zijn en vaak zijn ze dat ook zeker. Maar zoals een bekende uitspraak luidt elk voordeel heeft zijn nadeel. Buggy's zijn vaak ook wat kwetsbaarder doordat ze minder bescherming hebben en vaak geen of maar een kleine bumper hebben om de ophanging te beschermen bij aanrijdingen. Ook liggen ze laag op de grond waardoor ze niet door hoog gras heen kunnen zoals bijvoorbeeld hun grote broer de monstertruck dat wel kan.
 • Monstertrucks zijn niet alleen stoer om te zien ze zijn ook gemaakt om flink te stunten. Uiteraard kennen we allemaal de beelden wel van Monster Jam waar monstertrucks over auto's heen springen en de gekste sprongen uithalen. Uiteraard kunnen hun kleine broers dit net zo goed en misschien nog wel beter! Ze staan hoog op hun wielen en hebben zeer grote banden wat zorgt dat ze door vrijwel elk terrein heen kunnen. Hun hoogte maakt ze echter onstabieler in de bochten wat zorgt dat ze op snelheid de nijging hebben om over de kop te slaan in de bochten. Zoek je meer een compromis tussen een Buggy en een Monstertruck dan is de Stadium Truck / Truggy mogelijk meer jouw ding!
 • Stadium Truck / Truggy deze twee termen worden vaak door elkaar heen gebruikt. Feitelijk is het een mix tussen een Buggy en een Monstertruck deze bestuurbare auto's kenmerken zich door het beste van beide modellen te combineren in één model. Uiteraard verlies je een stuk rijhoogte en kan je niet zo goed stunten als een monstertruck maar je wint wel weer een stuk meer grondspeling waardoor het mogelijk wordt om op hoger gras te rijden. Wij geven als advies altijd om de bodemvrijheid van de auto aan te houden als de hoogte van het gras waar je overheen kan rijden. Zo voorkom je dat de auto te zwaar wordt belast of dat het gras tussen de aandrijfassen komt te zitten. Bij de schaal 1/10 Truggy's ligt dit op ongeveer 4-5cm waardoor je op vrijwel elk voetbalveld of goed gemaaid grasveld prima kunt rijden. 
 • Short Course RC auto's zijn niet alleen bestuurbare auto's die er heel mooi uitzien ze kennen ook een rij karakter. De grote body zorgt voor een realistischer uitziende auto dan hun directe concurrenten en de kleinere wielen zorgen voor meer stabiliteit. Short course auto's voelen zich het beste thuis op straat of in het zand daar komen ze pas echt tot leven. Wat bodemvrijheid zitten ze tussen de buggy en de stadium trucks in waardoor ze nog steeds op heel veel ondergronden gebruikt kunnen worden in tegenstelling tot hun onroad concurrenten. Wel vragen Short Course RC auto's om meer schoonmaakwerk dan hun tegenhangers doordat de kap de gehele auto afdekt blijft het vuil vaak aanwezig binnen de auto zelf.
 • Onroad auto's zijn niet alleen mooi om te zien maar geven ook nog eens een geweldige rijervaring op straat of het circuit. Deze auto's zijn vaak gebaseerd op echte merken zoals Porsche, Audi en nog veel meer en kunnen hoge snelheden halen maar vooral ook met hoge snelheid de bochten om. Deze bestuurbare onroad auto's zijn dan ook vooral geliefd bij echte auto liefhebbers welke opzoek zijn naar een schaalmodel van hun droomauto en er zelf mee willen kunnen rijden. Helaas moet je voor de ultieme ervaring wel een mooi stuk vlak asfalt hebben of heel strak wegdek want ze houden absoluut niet van oneffenheden in het wegdek.
 • Crawlers zijn de laatste jaren enorm toegenomen in populariteit het zijn absoluut geen snelheidsmonsters maar ze klimmen de rotsen op zonder ook maar een druppel zweet. Zo gemakkelijk heb je nog nooit een bestuurbare auto die helling op zien gaan. Door de populariteit komen ze tegenwoordig in vele soorten en maten maar de meeste populaire modellen blijven toch wel de Traxxas TRX-4 en Axial SCX series welke niet alleen zeer realistische modellen zijn maar ook gewoon zeer goede prestaties neerzetten voor iedereen.


Welke schaal is het beste?

Dit is een vraag die alleen jij zelf kan beantwoorden. De schaal van de auto bepaald vooral de afmetingen en het gewicht van je bestuurbare auto. Hoe groter de auto hoe zwaarder die wordt maar ook hoe meer ruimte je nodig hebt om te kunnen rijden.

 • Zo kunnen 1/16 - 1/18 RC auto's perfect rijden in de tuin of in een klein park in de woonwijk maar zijn ze vaak te klein als het gras wat hoger wordt of als je er echt de duinen mee in wilt gaan. Ze zijn wel ideaal voor kleine kinderen van 5-12 jaar omdat ze niet alleen licht van gewicht zijn maar ook weinig schades kunnen aanrichten door hun compacte afmetingen en gewicht. Populaire auto's in deze categorie zijn bijvoorbeeld de FTX Tracer
 • De 1/10 categorie is verreweg het meest populair dit zijn modellen die in vrijwel alle omgevingen goed kunnen rijden. Oké de tuin is waarschijnlijk bij de meesten wat te klein maar het park, op straat in de duinen of op vakantie. De auto's zijn veelal compact en makkelijk mee te nemen en ook voor kinderen nog goed om op te pakken. Wel zijn er 1/10 bestuurbare auto's welke snelheden kunnen halen van 100 km/u dus toezicht van een ouder tijdens het rijden is zeker aan te raden bij dit soort auto's. Populaire auto's in deze klasse zijn de Traxxas Bandit, Rustler, HOSS en ARRMA Granite, Senton, Vorteks.
 • 1/8 Bestuurbare auto's zijn veelal echte kracht patsers veel vermogen, hoge snelheden van 100km/u en meer maar ook gewichten van 5-9kg zijn de standaard voor deze categorie auto's. Deze zie je dan ook vaak bij de meer ervaren rijders welk een robuuste auto willen die ook een echte indruk achterlaat. Auto in deze schaal zijn bijvoorbeeld de ARRMA Kraton, Talion, Outcast 6S, Traxxas E-Revo, Sledge en meer.
 • 1/5 - Big Scale dit zijn de aller grootste bestuurbare auto's die er zijn. Door hun omvang en gewichten van meer dan 15kg! vragen ze een stuk meer ervaring dan de gemiddelde RC auto maar maken ze zeker een grote indruk op iedereen. Door hun hoge gewichten gaan ze vaak iets minder snel dan de 1/8 klasse maar het zijn wel stuk voor stuk allemaal beesten. Populaire modellen in deze klassen zijn de ARRMA Kraton 8S, Traxxas X-MAXX / XRT, LOSI DBXL-E en nog meer.


Brushless, Brushed, NiMH of LiPo accu en meer!

Je bent nu al een heel stuk wijzer in de aankoop van je eerste bestuurbare auto. Je weet nu hoe je de diverse modellen uit elkaar kunt halen en waar ze het best tot hun recht komen. Uiteraard kun je op basis van die informatie al een zeer goede keuze maken maar zeker als je een wat duurder model wilt gaan kopen is het goed om toch nog even door te lezen!

 • Brushed vs Brushless in de instap modellen zal je nog steeds vooral Brushed motoren tegen komen. Deze motoren hebben zich al jaren bewezen als betaalbare en zeer betrouwbaar en zijn daarom dan ook vrijwel standaard in alle instap RC auto's. Echter afgelopen jaren zien we dat brushless steeds betaalbaarder wordt en daarmee ook meer populariteit wint op dat gebied. Waar brushed RC auto's in de populaire modellen snelheden halen tot zo'n 50km/u is het met de moderne brushless motoren mogelijk om snelheden van meer dan 100km/u te halen. Dit zijn natuurlijk extreme snelheden welke vragen om de nodige rijervaring maar gelukkig hebben veel fabrikanten zoals ARRMA en TRAXXAS mogelijkheden om de bestuurbare auto's in zogeheten training modus te kunnen zetten waarmee het vermogen ongeveer 50% wordt begrensd zodat je ook rustig kunt beginnen met deze mooie hobby. 
 • NiMH vs LiPO batterijen voor veel instap modellen zijn de NiMH batterijen nog altijd de meest populaire keuze ze vergen weinig tot geen onderhoud en zijn erg robuust. Dit maakt ze vooral perfect voor beginners in de hobby van bestuurbare auto's. Echter met de komst van steeds meer vermogen en snellere auto's zijn NiMH accu's voor veel auto's niet meer voldoende. De beste NiMH accu's kunnen stromen leveren tot ongeveer 50A continue dit houdt in dat vrijwel alle auto's uitgerust met Brushed motoren hier nog prima mee overweg kunnen. Echter met de moderne brushless motoren zijn er auto's gekomen die vragen om stromen van 200A of zelfs meer. Deze auto's zijn dan ook alleen nog te rijden met de moderne LiPo accu's. De laatste generatie LiPo accu's kan inmiddels al stromen leveren van meer dan 1000A wat ze extreem krachtig maakt en bij uitstek geschikt voor de snelste bestuurbare auto's op de markt. In tegenstelling tot NiMH batterijen hebben LiPo's echter wel meer gebruiksinstructies nodig zo mag een LiPO accu nooit volledig leeg raken hierdoor beschadigd de accu. Gelukkig hebben tegenwoordig vrijwel alle bestuurbare auto's een beveiliging die ervoor zorgt dat de auto vanzelf stopt met rijden als de accu zo goed als leeg is. Het advies is om dan direct na het rijden de accu weer op te laden tot minstens 70% om zo de accu een zo long mogelijk levensduur te geven als mogelijk.
 • Snellader vs stekkerlader wachten is voor niemand fijn! Als je kiest voor een 100% RTR auto wordt er veelal een stekkerlader meegeleverd met een laadstroom tussen de 0,5 en 2A. Deze stekkerladers kunnen de meeste accu's opladen in een tijd van 2 - 10 uur afhankelijk van de accu en het vermogen van de stekker lader. Nu vind wachten niemand fijn en zijn daar gelukkig ook zeker goede oplossingen voor. Moderne snelladers zijn veelal uitgerust met extra veiligheids systemen welke ervoor zorgen dat ze de accu niet alleen snel kunnen opladen maar vooral ook veilig. Doordat vooral LiPo accu's steeds groter zijn geworden is het vermogen van de lader ook steeds belangrijker geworden. Waar vroeger een lader van 50W meer dan voldoende was om vrijwel elke accu in ca. 1 uur volledig vol te laden is het met de huidige LiPO accu's mogelijk dat je tot wel 300W laadvermogen nodig hebt. Nu zal je als beginner niet snel dit soort zware accu laders nodig hebben maar als je kiest voor een grote 1/5 rc auto dan is een zwaardere lader zeker de overweging waard! Onze meest populaire accu lader voor de 1/10 en 1/8 bestuurbare auto's is de Expert LD80 accu lader. Deze lader is compact heeft een laadvermogen van 80W en is erg gebruiksvriendelijk. Met 80W vermogen kunt u LiPo accu's tot 8000mAh in ongeveer 1 uur volledig opladen! Let wel op dat u de juiste laadkabel stekker (EC5, XT90, TRX) mee besteld voor uw accu.
 • Elektro vs Brandstof maar ik heb jullie helemaal niet gehoord over nitro en brandstof auto's? Dat klopt afgelopen jaren is de mark van bestuurbare auto's heel snel veranderd. De moderne brushless RC auto's zijn tegenwoordig zo snel en ook in de grote uitvoeringen dat het niet langer nodig is om nog op brandstof te rijden. Ook is het aanbod van deze auto's de afgelopen jaren sterk afgenomen maar nog belangrijker wordt het rijden met brandstof en nitro auto's op steeds minder plekken toegestaan door de geluidsoverlast. Allemaal nadelen die de elektrische auto's niet hebben. Uiteraard zijn er nog enkele echte brandstof fanaten die willen blijven rijden hiermee en is het nog niet volledig verdwenen. Maar bijvoorbeeld de nitro brandstof is tegenwoordig in de handel al steeds moeilijker te krijgen wat het rijden steeds lastiger maakt.


Veel gemaakte fouten OEPS!

Uiteraard zien we ook genoeg oeps momentjes voorbij komen in onze winkel. Misschien wel de meest gemaakte fout is de aankoop van een bestuurbare auto om er daarna pas achter te komen dat er helemaal geen onderdelen voor beschikbaar zijn! Veel speelgoed auto's van online webshops en speelgoedwinkels zijn ontworpen als wegwerp product dit houdt in dat als er schade ontstaat (en dat gebeurt nu eenmaal als een bestuurbare auto met 30km/u tegen een stoeprand aan knalt) de auto niet meer te maken is. Wij krijgen bijna dagelijks mensen in onze winkel met dit soort auto's waarbij we ze teleur moeten stellen in de reparatie. Gelukkig kunnen we ze dan daarna helpen aan een bestuurbare auto die vaak niet eens echt duurder is dan die van de speelgoedwinkel maar wel alle onderdelen los van te krijgen zijn.

 • Onderdelen niet nodig toch? Nou dat is juist wat onze bestuurbare auto's anders maakt dan die van de speelgoed winkel. Wij hebben geen wegwerp auto's die je na 1x schade rijden kunt weggooien. Al vanaf ons goedkoopste model de FTX Tracer kunnen we elk onderdeel leveren of het nu een schroefje van de ophanging is of een volledige bodemplaat het onderdeel is er en in 99% van de gevallen ook nog direct uit onze eigen voorraad. Dit is juist het grote verschil met al die vele goedkope bestuurbare auto's die je op het internet terug vind!
 • Op vakantie en nu! Er zijn vele merken aan bestuurbare auto's maar waar de grotere en daarmee vaak net wat duurdere merken zich echt onderscheiden is het feit dat je in bijna elke modelbouw winkel wel hun onderdelen terug vind. Ga je vaak op vakantie en wil je de bestuurbare auto voor je zoon of dochter meenemen dan is het vrijwel onmogelijk om de exacte onderdelen mee te nemen welke mogelijk stuk gaan. Maar bij merken als ARRMA en Traxxas weet je vrijwel zeker als je een lokale modelbouw winkel binnen stapt dat ze je ook kunnen helpen. Er zijn tientallen kleine merken van bestuurbare auto's op de markt en veel online webshops bieden de auto's direct vanuit china aan maar onderdelen moeten dan ook allemaal uit china komen wat het verkrijgen van onderdelen op het meest kritische moment vaak een hele uitdaging maakt!
 • Accu vergeten los te halen. Helaas zien we deze fout vaak voorbij komen omdat mensen niet goed geïnformeerd zijn. Het is van absoluut levensbelang voor de accu dat je na het rijden de accu los haalt uit je model. Ook al zet je de schakelaar van je auto uit de auto zal nooit volledig uit staan en toch de accu langzaam blijven leegtrekken. Vaak duurt dit weken tot maanden maar uiteindelijk is je accu helemaal leeg getrokken en weigert die daarna alle diensten waardoor je een nieuwe accu moet kopen.
 • Aankopen op marktplaats uiteraard hoef daar niet direct wat mis mee te zijn en gelukkig zijn velen gewoon eerlijk. Zij het echter niet dat we ook veel klanten in de winkel zien die hun auto van marktplaats hebben gehaald zonder zelf basis kennis te hebben van bestuurbare auto's. Als je geen ervaring hebt in deze mooie hobby dan loop je al snel de kans dat iemand zijn versleten auto aan jouw verkoopt met allerlei gebreken die in het begin niet direct opvallen maar uiteindelijk wel flink in de kosten kunnen lopen. Koop je op sites als marktplaats zorg dan dat je altijd iemand meeneemt met kennis van zaken!


Maar nu weet ik het nog steeds niet?

Uiteraard snappen we dat een keuze maken vaak heel lastig blijft en zeker omdat het ook een persoonlijke keuze is. Dus mocht je nog vragen hebben neem dan vooral contact met ons op wij kunnen je dan voorzien van persoonlijk advies. Uiteraard ben je ook altijd welkom in onze winkel zodat je de modellen ook in het echt kunt bekijken en vragen direct aan een van ons kunt stellen. Bij Wetronic werken we vanuit een passie voor de hobby en willen we vooral dat jij een auto kiest welke past bij jouw stijl en wensen.