Het programmeren van de FlySky Paladin PL18 EV Flagship zender

Hey modelbouw vrienden!

Deze week neem ik jullie mee in het programmeren en instellen van de FlySky Paladin PL18 (EV) zenders. Deze zenders zijn afgelopen jaar uitgegroeid tot misschien wel de meest populaire zender onder de truckers en liefhebbers van hydraulische graafmachines. De FlySky Paladin PL18 is een erg gebruiksvriendelijke zender maar enkele basis tips heb je wel nodig om te kunnen werken met deze zender. Dus laten we beginnen met deze nieuwe Tips&Tricks speciaal voor de FlySky Paladin PL18 liefhebbers.



Verschillende soorten ontvangers

Allereerst is het belangrijk om te weten dat FlySky meerderes oorten ontvangers gebruikt namelijk de classic (rode) en enhanced (geel/oranje). Deze ontvangers werken beiden net even anders van elkaar.

Classis Ontvangers (Rood)

Deze ontvangers zijn maximaal 10 kanalen en het is niet mogelijk meer dan 1 ontvanger per model te verbinden aan je zender. Ze zijn wel erg betaalbaar en in vele formaten te verkrijgen.

Enhanced Ontvangers (Oranje en Geel)

Deze ontvangers hebben wel de mogelijkheid om met 2 ontvangers tegelijk aan 1 model verbonden te zijn, op deze manier wordt het mogelijk de volle 18 kanalen van de zender te gebruiken.

Team Oranje VS Team Geel

Uiteraard hoor ik je denken wat is nu het verschil tussen oranje en geel, officieel zijn de oranje ontvangers bedoeld voor vliegtuigen en de gele voor voertuigen. Met de laatste software update kan de reguliere PL18 inmiddels gewoon beide ontvangers aan. Voor de PL18EV adviseer ik je nog wel de gele ontvangers te blijven gebruiken!

Gyro Ontvangers (Paars)

Deze ontvangers zijn een speciaaltje en voor trucks en graafmachines eigenlijk niet nodig. De ingebouwde gyroscoop komt vooral van pas in de snelle RC-auto’s maar die gaan we later nog een keer apart behandelen samen met de FlySky Noble NB4 zender!



Laten we nu echt beginnen!

Oké bijna dan, als je net een nieuwe zender hebt is het verstandig om eerst je software te updaten naar de laatste versie. De meest recente software vind je terug op de site van FlySky zelf ook al lijken de FlySky Paladin PL18 en Paladin PL18 EV heel erg op elkaar ze zijn toch net even anders dit merk je onder andere terug in de software:

FlySky Paladin PL18 Firmware: Download Hier!

FlySky Paladin PL18 EV Firmware: Download Hier!

Let op: Heb je de zender al eerder geprogrammeerd of zit er al een setup in je zender maak hier dan eerst een kopie van via de FlySky Assistant! Bij een grote update ben je al je instellingen namelijk kwijt!

Sluit nu eerst je zender aan op de computer en start deze op. Vervolgens start je het programma dat je zojuist hebt gedownload van Flysky op. Je krijgt nu het volgende scherm te zien:

 

Als je nu op update drukt zal je merken dat er eigenlijk niks gebeurt, we moeten eerst de zender in firmware update modus zetten. Dit doen we via Menu -> Systeem -> TX Firmware Update

 

De zender zal kort ontkoppelen van de pc en opnieuw aanmelden nu kun je op update drukken in de software. Het updaten duurt ongeveer 3-5 minuten daarna start de zender opnieuw op. Vervolgens moeten we onderstaande stappen uitvoeren om de zender te kalibreren:

  1. ST Calli. (Calibratie Stick): Zorg dat alle knuppels en draaiknoppen in het midden staan. Druk vervolgens op OK. Vervolgens beweeg alle knuppels en draaiknoppen tot hun maximale uitslag en druk op < om het kalibreren af te sluiten. “Calibration Succesfull”
  2. Update RF: Zorg dat de zendmodule van je zender ook de laatste firmware versie heeft dit gaat automatisch en nu kun je pas kiezen voor “Start using”
  3.  Je ziet de melding al verschijnen niet alleen je zender maar ook de ontvangers hebben waarschijnlijk een update nodig. Dit is verschillend tussen de classic en de enhanced ontvangers.
  4. Voor updaten van de firmware op de ontvangers ga je naar Menu -> RX Setup -> Receiver Update en kies vervolgens uw ontvanger.


Firmware update Classic Ontvangers

Bij de classic ontvangers werkt het updaten nog via de bindplug op de ontvanger, voor een firmware update is het niet nodig dat de ontvanger daadwerkelijk verbonden is met de zender want als de software niet overeenkomt zal dit niet werken ook. Bij het updaten van de firmware moet de stekker horizontaal in de ontvanger worden gestoken gezien vanaf de bind port. Sluit vervolgens een ontvanger accu of voeding aan om de ontvanger op te starten.

 


Firmware update Enhanced Ontvangers

Deze ontvangers werken niet langer met een bind plug maar hebben een bind knop op de ontvanger zitten. Sluit een ontvanger accu of voeding aan om de ontvanger op te starten. Om de software te updaten moeten we deze ca. 10 seconde vasthouden tot de led 3x gaat knipperen. Vanaf dat moment kan je de zender in receiver update zetten en herkent die hem verder automatisch.

Nu we alle software up to date hebben kunnen we eindelijk echt gaan beginnen!






Model aanmaken

Model name

De eerste stap die we gaan zetten met deze mooie zender is het aanmaken/ bewerken van een model. Hiervoor gaan we naar Menu -> Models. Hier kiezen we eerst een eigen herkenbare naam.

 

Model structure

Hier gaan we de basis van het model samenstellen, bij de Paladin PL18 EV versie heb je ook gelijk mooie truck/ kraan opties dit is bij de reguliere PL18 iets beperkter. Maar niet getreurd je kunt gelukkig heel snel functies toevoegen door simpelweg de juiste opties te kiezen. Dit helpt je om het model snel in te stellen uiteraard kun je deze functie ook negeren en zelf elk kanaal een eigen functie geven vanuit kanaal toewijzing.

Let Op: Het achteraf aanpassen van je model structuur reset diverse instellingen in de zender dus doe dit in 1x goed!



Tijd om de ontvanger te gaan koppelen

We gaan nu verder om de ontvanger voor het eerst te laten communiceren met het model kies hiervoor Menu -> RX Setup -> Bind Setting

Bind Setting:

We hadden het eerder al over de Classic en Enhanced ontvangers en dat ze anders werken.

Classic 18CH

De classic ontvangers zijn tot maximaal 10 kanalen echter kunnen wel met SBUS tot 18 kanalen uitsturen vandaar dat je in het menu ziet staan Classic 18ch. Deze optie kiezen we dan ook voor de rode ontvangers. Om de ontvanger te binden steek je de bind plug verticaal in de bind port van de ontvanger op deze manier kun je de ontvanger koppelen aan je zender.


Fast 8CH en Lora 12ch

Deze functies worden eigenlijk nooit gebruikt, fast is een snel communicatieprotocol maar ook beperkt tot slechts 8 kanalen. Lora is dermate specifiek dat we dit in deze tips&tricks niet behandelen.

Routine 18ch

Voor de enhanced ontvangers (geel/ oranje) gebruiken we dit protocol, dit is de meest recente communicatiemethode van FlySky en heeft extra mogelijkheden waaronder dus het binden van 2 ontvangers onder één model. Je moet elke ontvanger apart binden dit doe je door de knop op de ontvanger 1-2 seconden vast te houden waardoor hij begint te knipperen. Wil je 2 ontvangers gebruiken dan set je het vinkje Mul RX aan waarmee je een tweede ontvanger kunt verbinden. Je geeft voor de 2de ontvanger het start kanaal op waarmee deze moet beginnen meestal is dit kanaal 9 of 13 uitgaande van dat je eerste ontvanger een 8 of 12 kanaals versie is.

 

Two Way communicatie

Deze optie maakt het mogelijk dat de ontvanger ook data terug kan sturen ook wel bekend als telemetrie standaard staat dit aan en kun je ook gewoon aan laten staan ook al gebruik je het niet. Het kan echter vaak handig zijn om bijvoorbeeld de accuspanning op afstand uit te lezen of de temperatuur van je hydrauliekpomp te monitoren. Hiervoor heb je echter wel extra sensoren nodig naast je ontvanger.

S-Tele

Staat voor Secondary Telemetrie deze functie is verwijderd uit de huidige firmware van de zender.

Custom Port Protocol

Voor de Beier gebruikers onder ons is dit een heel belangrijke instelling, we kunnen hier namelijk aangeven dat we het S-BUS of I-BUS protocol gaan gebruiken voor communicatie met de beier module. Nu horen we vaak de vraag wat is beter? Feitelijk zijn beide systemen even goed IBUS is alleen van FlySky zelf en SBUS is officieel van Futaba. Dit is alleen relevant als we ook sensoren op deze bus willen gaan aansluiten. Wil je dit gebruiken samen met de Beier modules lees dan ook mijn Tips&Tricks eens over het aansluiten van de Beier Geluidsmodules!

Failsafe

Het laatste wat je wilt is dat bij een storing je model er vandoor gaat, nu staat de FlySky Paladin PL18 standaard op geen output als de failsave actief gaat. Voor veel elektronica is dit prima echter heeft de voorkeur om gewoon te kiezen voor “Fixed Value 1500” dan staat het signaal altijd neutraal. Bij sommige functies wil je dit helemaal links (1000) of rechts (2000) hebben staan als er geen middenstand is van de functie.

PWM  Frequency

Standaard wordt de Paladin PL18 geleverd voor analoge servo’s (50 Hz) dit is voor velen ook meer dan prima. Een hogere frequentie zorgt voor een snellere reactie maar de kans op brommen is ook vrij groot. Ook kun je de frequentie alleen verhogen als je alleen maar digitale servo’s gebruikt in je model iets wat zelden voorkom bij modelvrachtwagens.

Overige functies

We hebben bewust een paar functies overgeslagen om deze Tips&Tricks niet onnodig lang te maken de overige functies zijn ofwel dermate zelf verklarend of niet nodig om te gebruiken voor de gemiddelde gebruiker. We gaan dus snel verder!



Oké en nu kunnen we eindelijk beginnen?

Bijna! Je zal merken dat de led op de ontvanger constant brand maar het kan zijn dat je servo’s of regelaars nog niet reageren op je knuppels. Vaak wordt er door de zender al wel functies toegewezen aan de diverse kanalen en joysticks maar is dit niet zoals je het zelf wilt gebruiken. We gaan nu dus zorgen voor onze eigen indeling. Het beste werkt dit om voor jezelf eerst een lijstje te maken met welke functies je allemaal moet aansluiten en op welk kanaal je deze wilt gaan zetten.

Hieronder een kort voorbeeld van een standaard vrachtwagen model op de FlySky Paladin PL18 EV:


KanaalFunctieBedieningOmschrijving
1StuurJ1Rechter Knuppel Horizontaal
2GasJ3Linker Knupper Verticaal
3SchakelenSWESchakelaar links Bovenop
4


5VerlichtingSWBSchakelaar 3 Standen Links van Scherm
6Verlichting 2SWDSchakelaar 3 Standen Rechts van Scherm
7Motor StartSWFSchakelaar links onder
8ClaxonSWHSchakelaar rechts onder
9VolumeVRCRechter Draaiknop


 

Func Assign

Nu we weten hoe we de zender willen gebruiken gaan we beginnen met het programmeren van de functies. Onder Func Assign gaan we de zender vertellen welke functie waar moet komen dit kunnen we doen met de naam van de functie of zelf eigen namen toe te wijzen aan de kanalen. In de tweede rij geven we de bediening aan veelal de joystick of schakelaar op de zender. Voor de variabele functies zoals joysticks en draaiknoppen dien je zelf de juiste functie te selecteren gelukkig is de digitale kaart in de zender erg overzichtelijk waardoor je snel de juiste functie hebt. Wil je een schakelaar toewijzen dan is het zelfs nog makkelijker en hoef je de betreffende schakelaar alleen maar even kort te bedienen en herkent de zender het automatisch.

    

Voor een stuur functie kan het prettig zijn om de trim schakelaar te gebruiken deze kun je dan ook toewijzen in de derde kolom. Op deze manier kunnen we alle 18 de kanalen toewijzen naar eigen wens. Wel houden we eigenlijk altijd de eerste 4 kanalen beschikbaar voor de knuppels maar dit is dus niet noodzakelijk met de Paladin zender.

Reverse Function

Uiteraard kan het handig zijn als je stuur verkeerd om staat om deze makkelijk om te draaien dit kunnen we gelukkig snel en eenvoudig doen in het reverse menu. Het is zo simpel als het aanzetten van een vinkje bij het betreffende kanaal en de functie beweegt precies andersom.

 

End Points

Naast het omdraaien van het kanaal kan het handig zijn om te zorgen dat je servo of regelaar niet meer aanstuurt dan noodzakelijk. Vooral servo’s vinden het niet fijn als ze mechanisch niet verder kunnen maar je ze wel vraagt om verder te gaan. Dit zorgt veelal voor het bekende brom geluid dat de servo blokkeert. Gelukkig kun je dit eenvoudig aanpassen door het signaal te beperken in de maximale uitslag van het betreffende kanaal. Bij een servo is dit makkelijk te doen door te luisteren naar het geluid dat de servo maakt als je volledig stuurt bijvoorbeeld. Hoor je de servo knerpen dan is de uitslag nog te groot. Is die lekker rustig stil op het einde van zijn slag dan staat die goed.

We hebben nu alle basis functionaliteit alweer gehad, de komende stukken gaan vooral over de speciale functies die gebruikt worden voor hydraulische machines en modellen met heel veel functies.

Servo Display

Nu wil je natuurlijk ook kunnen zien of je de instellingen goed hebt toegepast of dat je ergens wat bent vergeten. Gelukkig is de PL18 daarop goed voorbereid, in het menu Servo Display kun je snel en overzichtelijk de bediening van alle functies zien. Ook eventuele wijzigingen kan je zo snel testen zonder je model aan te zetten.

Let op: Er zit een servo test functie in de zender die alle 18 kanalen tegelijk uitstuurt, als dit in je echte model gebeurt dan kan dat voor ongelukkige situaties zorgen dus gebruik deze functie alleen in een test opstelling!

Pro Mixes

Als we met hydrauliek gaan werken dan ontkomen we bijna niet aan het gebruik van mix functies in de zender. Op het eerste gezicht lijkt dit heel moeilijk maar gelukkig is de Paladin PL18 zender een allemans vriend dus ook hier ga ik je snel doorheen loodsen.

 

  1. We beginnen met het toewijzen van de pomp op een vrij kanaal (bijvoorbeeld kanaal 10) als we dit hebben gedaan dan gaan we dit kanaal eerst bedienen met een van de draaiknoppen. Zelf gebruik ik bij voorkeur de “VRA knop” (meest linker draaiknop).
  2. We gaan nu de mixer toewijzen aan een van de ventielen op de knuppels. Laten we als voorbeeld de big arm nemen op kanaal. Dan kiezen we bij de Pro Mixers om Mix1 te gebruiken. Vergeet niet de meest belangrijke stap om de mixer ook eerst te activeren. Dit doe je door een schakelaar toe te wijzen of voor “close” te kiezen onder de switch functie op deze manier staat je mixer altijd actief namelijk. Laat je hem op “None (off)” staan dan zal de mixer niks doen
  3. In Mix1 stellen we het volgende in
  4. Master = Func = “Big Arm”
  5. Slave = Func = “Hyd. Pump”
  6. Curve = Line Type = “3 Point /”
  7. We zien nu een rode lijn diagonaal door het scherm. We gaan de meest linker punt op +70% zetten en de meest rechter punt ook op +70%. Op deze manier krijgen we een mooie V op het scherm te zien.


Laten we eens gaan kijken in de Servo Display hoe dit precies onze hydrauliekpomp beinvloed. Je zal zien dat de bediening van de knuppel zorgt voor uitslag van de hydrauliekpomp functie. Maar ook kan je hem met de draaiknop handmatig bijstellen mocht je toch net even dat extra vermogen nodig hebben. Veel mensen hebben hun hydrauliek pomp standaard veelte hoog staan dit zorgt alleen maar voor onnodig slijtage, energieverbruik en geluid. Het is beter om je pomp rustiger te laten lopen de exacte mix percentages hangen heel erg af van jouw model. Een goede beginwaarde is 70% je kan deze dan later langzaam terug brengen naar beneden. Op deze manier zorg je er ook voor als je 2 functies of meer tegelijk gebruikt dat de pomp meer vermogen gaat leveren omdat deze bij elkaar worden opgeteld.

Je hebt nu geleerd hoe je de hydraulische functies kan programmeren in de zender laten we eens gaan kijken hoe we meer functies kunnen bedienen met de zender en echt de volledige mogelijkheden gaan benutten!

 

Conditions

Dit is misschien wel een van de meest geavanceerde functies van de zender. Doormiddel van “conditions” kunnen we de knuppels en schakelaars in een meer lagen systeem gebruiken. In conditie 1 standaard de “Move Mode” genoemd zetten we over het algemeen de basisfuncties van het rijden van het betreffende model. In conditie 2 krijgen we “Work Mode” deze gebruiken we vooral voor de technische functies in het model. Uiteraard ben je geheel vrij om dit volledig naar eigen wens in te delen. Bij de reguliere Paladin Pl18 heb je de mogelijkheid om tot wel 5 lagen toe te voegen in het menu!

Conditions wisselen

Het wisselen van de “conditions” doe je door aan “work mode” een schakelaar toe te wijzen. Zelf is mijn voorkeur om een van de rode drukknoppen hiervoor te gebruiken. Als we dit hebben toegewezen kunnen we in het scherm zien dat C1 in C2 veranderd en andersom dit staat voor de diverse “conditions” waarin de zender werkt. In sommige menu’s wordt het volledige “Move Mode” of “Work Mode” getoond maar vaak zie je dit alleen aan het kleine C1 of C2 logo.

 

Conditions programmeren

Func Assign

De conditions hebben vooral een invloed op de bediening van de zender, dit is dus ook waar je ze het meeste terug gaat vinden. De “Func Assign” is hierin wat speciaal want je kan de toewijzing op zowel beide “conditions” van toepassing laten zijn als bij maar 1. Dit kun je gelukkig snel zien door de kleur van de functie. Het driehoekje rechtsonder geeft aan of het voor alle “conditions” is (cyaan) of alleen voor de huidige “condition” (oranje). Boven in het scherm kunnen we direct zien dat we op dit moment in de “Move mode” aan het instellen zijn.

 

Pro Mixes

Bij het hoofdmenu van de mixers is helaas niet te zien in welke “condition” je zit dus zorg er goed voor dat je weet welke “condition” actief is voordat je begint met programmeren van deze mixers. Je zal merken als je de schakelaar hebt toegewezen of hebt gekozen voor “close” dat als je van conditie veranderd deze optie verdwijnt. Normaal schakelen we dan ook tussen het rijden van het model zonder hydrauliek en bijvoorbeeld de autolaadkraan waarbij we wel de mixers voor hydrauliek willen hebben.

Als we de mixer echt gaan programmeren zien we gelukkig wel weer staan in welke “condition” we zitten van de zender. Ook hier kun je per “condition” de voorwaarden instellen hoe de zender moet reageren.



Veel plezier met je nieuwe zender!

Nu we alles hebben ingesteld en je ook deze Tips&Tricks weer volledig hebt gelezen ben je weer een stap dichterbij als het komt op het worden van een ervaren modelbouwer. We zijn uiteindelijk allemaal ergens begonnen en onze hobby zit vol met techniek. Ik hoop dat je weer veel wijzer bent geworden van deze uitleg en je nu in staat bent om de basis van de FlySky Paladin PL18 zender te programmeren. Uiteraard zal niet alles gelijk lukken dus maak af en toe een backup van je instellingen die wel werken zo behoudt je de basis van een werkende configuratie van jouw model.

In een vervolg Tips&Tricks gaan we nog dieper in op de werking van deze zender dan behandelen we ook functies zoals de track mixer, hydrauliek modellen met een regelaar zonder achteruit. Expo functies en nog veel meer. Zie ik jou dan ook weer!

 

Gr. Arcee